Mattias bär äggkartonger för fulla muggar |
Det finns två fina Mumintroll motiv på årets påskägg |
Tove Jansson är mest känd för sina böcker om Mumintrollen, men hon är så mycket mer. Mumintrollet var från början en signatur, en liten figur i hörnet som plötsligt fick eget liv. Sammanlagt skrev Tove Jansson nio böcker om de älskade figurerna, Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Snusmumriken, Sniff, Lilla My, Mymlan, Filifjonkan, Hemulen, Hattifnattarna med flera.
Men innan Tove Jansson avslutade sitt livsverk hade hon både skapat skämtböcker, illustrerat andra idag välkända författare som till exempel JRR Tolkien och skrivit ett flertal vuxenböcker, däribland Bildhuggarens dotter.
Janssons mest kända böcker, de om mumintrollen, målar upp en sagobetonad fantasivärld där figurerna inte är människor men kanske just därför så mycket mänskligare i sina ofta väldigt utpräglade personligheter. Ofta strävar de efter att finna en mening, kanske inte med livet men med tillvaron som den ser ut just för stunden. Andra återkommande teman är det konstnärliga skapandets vedermödor och de ständigt hotande katastroferna. Liknande teman går igen även i hennes vuxenlitteratur, skriven på 1970- och 80-talen. Finlands umbäranden under och efter andra världskriget ligger till grund för de ständigt annalkande katastroferna[källa behövs].
Huvudpersonen i muminberättelserna är oftast det nyfikna Mumintrollet självt. Bland figurerna finns bland andra den träiga Hemulen, den ångestfyllda Filifjonkan, den självupptagne Muminpappan, den kompromisslösa Lilla My, den rastlöse Snusmumriken och den räddhågsne Sniff.
Ofta hämtade Jansson inspiration till historierna och gestalterna från händelser och människor i sin egen närhet; Muminmamman har många drag gemensamma med hennes egen mor och Too-ticki är ett porträtt av livskamraten Tuulikki Pietilä. Huvudpersonerna i Sommarboken, en liten flicka och hennes farmor, är modellerade efter Janssons brorsdotter och mor. Handlingen är ofta förlagd till Helsingfors eller den finländska skärgården.
1 kommentar:
Tove Jansson är en läsvärd författare för barn såväl som vuxna. Inte minst vill jag rekommendera Det osynliga barnet som visar hur viktigt det är att vi blir sedda och respekterade av vår omgivning. Novellen har vissa likheter med Lars Ahlins novell Inga ögon ser på mig, så det finns också en liten Sundsvallskoppling.
Skicka en kommentar