måndag 25 maj 2020

Mors Dag 26 maj


På söndag ska vi fira Mor!

Firandet av mors dag kommer, som så mycket annat, från USA. Bakom firandet låg den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis (1864–1948). Hon ville hedra sin mamma Ann Jarvis minne på årsdagen av hennes bortgång. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst i den amerikanska staden Philadelphia med fokus på fjärde budet i Bibeln – "Hedra din fader och din moder". Anna Jarvis pyntade kyrkan och delade ut mamma Anns favoritblomma – vita nejlikor – till kyrkobesökarna.

Mors dag spreds sedan i USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell amerikansk helgdag. Ursprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, tacka dem för vad de gjort och gör, samt fira dem.

Till Sverige kom mors dag-firandet 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg (1857–1920). I ett häfte som gavs ut 1920 under titeln "Mors dag" fanns ett antal instruktioner för hur mors dag kunde firas. De löd ordagrant så här: 
  • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  • Mor bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  • Mor beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  • Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag. 

Några förslag till presenter till mor

Lucinda Riley, Fjärilsrummet
Camilla Läckberg, Vingar av silver
Mamma - bäst i världen. En bok som visar hur mycket du betyder.
Choklarpraliner från Finsmakeriet i Bollnäs.

Priser nedan är för medlemmar i vår Vänklubb.

Ett kort hör ju till


Inga kommentarer: