torsdag 30 oktober 2014

Företagsjulklappar i år?

Min bokhandlarhistoria började på 70-talet då jag, som nybliven ingenjör, författade en  databok. Jag gav ut boken på mitt nystartade förlag. Det blev en stor framgång och det blev sedan ett antal databöcker. I början av 80-talet flyttade jag och förlaget upp till Sundsvall. Där upptäckte jag Jonzons Bokhandel och tänkte då att det skulle vara kul att bli bokhandlare också. Därför stegade jag in till den legendariske bokhandlaren Arne Jonzon en sommardag 1983 och undrade om inte jag kunde få köpa bokhandeln. Han tittade misstroget på mig genom sina små runda glasögon och sa ”Nej, det kan jag nog inte tänka mig. Du har ju ingen erfarenhet av branschen”. Efter en del turer kom vi dock överens. Villkoret var att Arne skulle vara med i företaget ett par år för att lära upp ”ungdomarna”, som han sa. På den vägen är det, 31 år senare. Men vi lär oss fortfarande. Hoppas jag.

Det jag minns bäst av den tiden då Arne lärde upp oss "ungdomar" var att jag kommenderades att på en julaftons morgon leverera en julgåva till SCA direktören i hans residens. Jag blev givetvis inte insläppt den stora ingången så jag fick leverera julgåvan i köksingången.

Trettio år senare har vi levererat många, många företagsjulklappar och så blir det säkert även i år. En bok är en härlig julgåva som alltid uppskattas av mottagaren. Vi hjälper givetvis att välja rätt bok till rätt mottagare.

Ett exempel på det är en nu sedan länge saligen avsomnad Sundsvallsprofil, som lämnade in familjens julklappsrekvisition till oss. Den bestod av ett större antal namn, som skulle välsignas med hårda klappar. Listorna bestod inte av förslag på författare och titlar, utan namnen på alla mottagare och deras ålder. Det ordnade vi givetvis också.

Vänliga julhälsningar,
Lennart Bergström

Inga kommentarer: