tisdag 4 mars 2014

Internationella Kvinnodagen, lördag 8 mars


Internationella kvinnodagen den 8 mars har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen i Europa vid tiden före första världskriget. Tanken var att lyfta fram kraven på kvinnlig rösträtt liksom kvinnorörelsen.


1980 utnämnde FN den 8 mars till en internationell kvinnodag.

Kulturmagasinet, Unga Magasinet Sundsvall, anordnar aktiviteter i samband med den Internationella Kvinnodagen 8 mars 201412.00 Samling på Stora Torget för att uppmärksamma kampanjen "15:53 - Lön för hela dagen". Vi formar tillsammans det klockslag som kvinnor bör gå hem från jobbet - mer har kvinnor inte betalt för. Kören sjUNG "Jag är Stolt att vara Kvinna"! Korta appeller från fackliga företrädare. Därefter går vi till Kulturmagasinet.

12.30 Invigning - Välkommen
sjUNG Flickkören under ledning av Heidi Jonsson inleder från Bryggan med körsång som fortsätter inne i sal Konsten. Utdelning av ”Trädet” - QvinnoUniversitetet och ”Tårtan” - Centerkvinnorna.
Unga Magasinet, Rum1

12.45 ”Fatta/Crossing Boarders”
Frida Karlson, VD för Crossing Boarders, ger exempel på hur det går att arbeta för att synliggöra och förändra normer som skaver i den egna vardagen. Hon berättar om hur Crossing Boarders arbetar för att skapa en positiv förändring i samhället - exempelvis genom kampanjen FATTA som de driver
tillsammans med Femtastic.
Unga Magasinet, Rum1

14.00 Mitt Nepal med Carina Aynsley
Carina berättar om och visar bilder från sitt Nepal. Du får följa med på pilgrimsvandring i Himalaya, möta gatubarn i Kathmandu samt träffa kvinnor och flickor i dagens Nepal. Hon säljer och signerar sin Bloggbok samt hantverk från Nepal.

15.00 ”Sireners sång” Författaren Johanna Wester
om sin kritikerrosade bok ”Nattsagor för sömnlösa” jämförd med boken ”Jack” av Ulf Lundell. Vi får ta del av arbetet i människorättsorganisationer och om horisonten som frälsning och förbannelse. Bok signering och försäljning direkt efter.
Lokal: Programsalen

16.30 Feministiskt Självförsvar Tjejjouren Skogsrå
Självförsvaret handlar om att stärka tjejers självkänsla och ge oss verktyg att hantera bland annat vardagsrädsla, kränkningar och sexualiserat våld. Vi är värda att försvara oss!
Unga Magasinet, Rum1

16.30 Filmen ”Battle of Sexes” Sverigepremiär
Tusentals människor trängdes på läktarna för att se när f.d. Wimbledon-vinnaren och självutnämnda manschauvinisten Bobby Riggs utmanade världsettan Billie Jean King. Den legendariska tennismatchen i Huoston 1973 följdes av miljontals tittare världen över. Den 8 mars visar vi dokumentären om en idrottshändelse som blev en milstolpe för kvinnorättsrörelsen och en seger för jämställdheten på tennisbanan – The Battle of the Sexes. Obs! Sverigepremiär.

Gratis inträde.

Inga kommentarer: