måndag 13 juni 2011

Jan Arnald alias Arne Dahl dyker upp igen

När han hade satt punkt efter den elfte Arne Dahl-boken fick Jan Arnald intensiv separationsångest. Han sörjde sina karaktärer. Drömde om dem. En natt stod de i en ring runt hans säng och bad om att få finnas kvar.

Nu har de blivit bönhörda. ”Visk­leken”, är den förs­ta av fyra nya böcker där delar av den gamla A-gruppen har fått jobba vidare med grov, internationell brottslighet. Paul Hjelm, Kerstin Holm, Sara Svenhagen och flera andra av dess tidigare medlemmar var inte alls beredda att lägga ner. Nu tar de sig an Opcop, och ger sig ut i en värld där internet, sociala media och rörlighet över landsgränser gjort den råa brottsligheten internationell. Människans girighet, korruption och längtan efter makt är densamma. Den har bara hittat en ny, och större, arena.

Läs Sanna Torén Björlings möte med Jan Arnald i en artikel söndag den 12 juni. Klicka här. Det gläder en deckarnörd att Jan Arnald också anser att den svenska deckartraditionen började med Sjöwall/Wahlöö...

Jag har ännu inte hunnit läsa Viskleken än och kan därför inte lämna en recension, men Magnus Eriksson på DN har läst och recenserat, klicka här.

Jan Arnalds böcker håller nu på att filmas. Inspelningarna av de fem första Arne Dahl-böckerna började i fjol höst och kommer att visas i SVT i höst. Läs en artikel om filminspelningarna här.

Recensionscitat:
”Svenska kriminalförfattare är å andra sidan lika oförtjänt överrepresenterade på världens bästsäljarlistor. Bara två av dem är direktkvalificerade för slutspel i Champions League – Leif GW Persson och Arne Dahl...”
Expressen

”…detta är en roman som man läser ut i ett nafs. Dahl skriver ruggigt effektivt.”
Göteborgs-Posten

”… ovanligt stilsäker, effektiv och välkomponerad underhållning”
Helsingborgs Dagblad

”Arne Dahl visar återigen vilken suverän berättare han är.”
Upsala Nya Tidning


Viskleken är Bokias månadsbok och kostar under juni månad 169 kr, inbunden.

Copyright/fotograf: Sara Arnald

Inga kommentarer: