måndag 31 maj 2010

Recension av Boktjuven

Om du vill kan du väl följa med mig,
så ska jag berätta något för dig.
Jag ska visa dig något.


Boken börjar i Tyskland, år 1939, under andra världskriget. Ett land av krig. Allt som man läser om känns så grått. Men, ändå verkar allting vara fullt av färger…

Huvudpersonen är nio-åriga flickan Liesel Meminger. Hennes bror är död, hennes pappa är försvunnen. Hennes riktiga mor har lämnat henne till fosterfamiljen Hubermann. Hennes foster- mamma beskrivs i boken som en kvinna med kropp som ett kylskåp och ett kartong ansikte. Hennes foster- pappa beskrivs som en lång man med silvergrå ögon.

Liesel är en tjuv. Hon stjäl ensam eller tillsammans med sin bästa vän, Rudy. Rudy är mest ute efter mat, men Liesel stjäl något annat. Böcker!
Hon stjäl sin första bok på en kyrkogård, Dödgrävaren. Sedan stjäl hon många från borgmästarens bibliotek, men även på andra ställen.

Jag tycker att boken är en fin historia, den känns så levande, men innehåller ändå så mycket död. Den tar sig rakt in i hjärtat, och håller sig kvar där. När jag läste boken var det nästan som att det inte fanns något runt omkring.
Jag tycker att alla över tio år ska ge den här boken en chans, det är nog nyttigt för alla att få läsa en sådan här bok, där inte allting är frid och fröjd hela tiden.
Att läsa boken har varit en upplevelse, 585 sidor där Markus Zusak totalfängslar hela hjärtat.

Så läs den om du vill ha en hjärtskärande bok, full med känslor.
P.S. Berättaren har sett Liesel tre gånger. Berättaren är DÖDEN.

Recensionen skriven av Mathilda, 11 år

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra recension Mathilda!
Du äger!
//Olivia