tisdag 24 januari 2012

2012: StrindbergåretVarför ett Strindbergsår?

Strindbergsåret 2012 handlar om att bättre förstå vår samtid. Vi kommer att granska, uppleva och diskutera Strindbergs verk. Låta dem belysa den värld vi har kring oss, vilka vi är och vad våra liv kan innehålla. Oavsett vad vi tycker om Strindberg och hans konstnärliga gärning så har han påverkat den kultur vi lever i. Vårt språk. Vad vi talar om. Hur vi ser på oss själva.

Strindberg omformulerade ständigt vem han var; författare, dramatiker, målare, samhällsdebattör, vetenskapsman m.m. Han var alltid i opposition. Han utgick från sig själv och använde sitt eget liv som konstverk. Vi har försökt sammanfatta Strindbergs gärning med uppmaningen: Tänk själv! Och kanske är ”Tänk själv!” också den viktigaste länken mellan Strindberg och 2012.

Webbplatsen

Strindberg2012.se är en gemensam webbplats som samlar information om vad som händer under Strindbergsåret 2012 och presenterar Strindberg för en bred allmänhet. Webbplatsen är ett samarbete mellan Kulturrådet, Stockholms stad genom Stockholms stadsteater och Svenska institutet.

Nationellt uppdrag

Kulturrådet har ett nationellt uppdrag att koordinera planerade aktiviteter och marknadsföra Strindbergsåret 2012 samt att i samverkan med Svenska institutet förmedla information om aktiviteter till utlandet och de svenska utlandsmyndigheterna. Stockholms stadsteater har ett uppdrag från Stockholms stad att samordna insatserna i Stockholm. I styrgruppen för arbetet ingår även Stockholms stadsbibliotek, Strindbergssällskapet och Strindbergsmuseet.

Klicka här för att komma till webbplatsen Strindberg 2012.
"Han var besatt av att förvandla vänner till dödsfiender", läs artikel i DN 2012-01-30, klicka här.
Läs författaren Malin Persson Giolitos blogg om Strindberg, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Inga kommentarer: