lördag 17 september 2011

Bokbytarhyllan: Hyllan för redan lästa böcker

Så var det dags att städa i biblioteket. Fullt överallt. Även under sängen, (ja, biblioteket har en filial i sovrummet)

Jag drog ut alla flyttkartonger med böcker och lyfte helt enkelt ut alla böcker på golvet för att få bättre överblick. Jag tog fram en flyttkartong där jag skulle lägga alla ratade böcker. Och sedan var det bara att hugga in!

Papegojan Fredde sitter på sin utepinne och och myser och det här är vad han hörde under tiden bokrensningen pågick, (undrar vad han lärde sig av det?)

Men...
- det är ju den här boken! Den måste jag behålla.
- den boken fick jag ju av Gustav när jag fyllde år! - Den måste jag behålla.
- de här böckerna älskade jag ju när jag var tonåring! De måste jag behålla.
- den här har jag ju inte ens läst! Den måste jag behålla.
- det här är ju en klassiker! Den måste jag behålla.
- den här boken tycker jag så himla mycket om! Den måste jag behålla.

Ja, du förstår redan nu? Det blev inte så där värst många böcker i den där att-skänka-lådan som jag ställde fram. Efter några timmars funderande på alla "måste ha kvar", som dök upp från kartongerna, insåg jag att jag är alldeles för blödig. Meningen var ju att jag skulle rensa ut bland böckerna, inte sitta och krama dem.

Nä, efter första dagens misslyckade rensning fick jag ta mig en funderare på vilka böcker jag verkligen skulle behålla. Sedan tog jag en ny runda bland böckerna och då gick det faktiskt mycket bättre. En helt överfull flyttkartong som ska bort till mer lässugna behövande?

Men en sak slog mig under rensandet - jag har mycket lättare att göra mig av med nya böcker än gamla böcker. Jag har skänkt en hel massa nya böcker under det här året till olika personer, utan att egentligen tycka att det har varit det minsta jobbigt. Det har inte handlat om böcker som jag har tyckt varit dåliga, snarare tvärtom. Jag har velat att andra ska få chansen att läsa dem helt enkelt.

Så därför har vi lagt upp en Bokbytarhylla för att för att dina redan lästa böcker, som du lyckas skilja dig från, ska få nya läsare. Konceptet är enkelt - en bok in och en bok ut. Vill du komma med en hel hög böcker så är det ok. Vi kanske lägger undan dom ett tag om det blir för fullt i hyllan, men fram kommer allt så småningom.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

2 kommentarer:

June sa...

Det här var en jättebra idé.
Om man inte hittar någon bok när man själv lämnar in kan man ta en bok senare i stället?
Ska titta igenom om jag inte har fler böcker att lämna in.

Anonym sa...

Den absolut bästa ide ni nånsin fått! Kan bara inte slänga böcker, men nu kan ju nån annan få glädje av dom istället.
Irene