onsdag 6 juli 2011

Kerstin Ekman recenserad i ST, 22 Nov 1974

Bokhandeln har en lång historia från mitten av 1800-talet. Vill du läsa en kortversion av den så klicka här och du hamnar då på vår hemsida.

Jag efterträdde Arne Jonzon som bokhandlare 1983. Arne hade då verkat som bokhandlare sedan 1952 och blivit en profil bland bokälskare inte bara i Sundsvall utan i hela landet. Efter 25 år gav han 1977 ut en minnesskrift där han bl a samlat bokrecensioner av 17 författare som redan då hade gjort sig ett namn. Bland dessa sjutton finns bl a Sara Lidman, Lars Ahlin, P-O Enqvist, P-A Fogelström, Artur Lundkvist, Sven Delblanc och Kerstin Ekman. Bland dessa fann jag en recension av Kerstin Ekmans Häxringarna.

Kerstin Ekman påbörjade i början av 70-talet påbörjade den stora romansviten om Kvinnorna och staden. Böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, berättar om hur staden Katrineholm växer fram i industrialiseringens Sverige. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse.

Hela romansviten Kvinnorna och staden har nu getts ut i nytryck. Romanen Häxringarna publicerades 1974 och recenserades av lektor B F Sanner i Sundsvalls Tidning den 22 November 1974. Recensionen avslutades med "Häxringarna är en stor roman".

Läs hela recensionen som den publicerades i Arne Jonzons jubileumsskrift, genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Inga kommentarer: