fredag 31 december 2010

Martin och Olivia far ut i världen

Martin och Olivia lämnar oss nu i samband med årsskiftet för att resa ut i världen, Dom har varit hos oss ett bra tag under och efter sina gymnasiestudier.

Olivia reser till sin moster och hennes man som är läkare i Nya Zeeland och stannar där någon månad innan hon ger sig iväg för att utforska Australien. Kanske det blir någon tripp till öarna i Stilla Havet. Hon räknar med att vara på andra sidan jordklotet till sommaren då hon kommer tillbaka till den svenska sommaren.

Martin har pluggat japanska under sin studietid och nu åker han iväg för att slipa på sin japanska på ett universitet i Tokyo. Han räknar med att bo hos en värdfamilj någon månad för att sedan hitta ett studentboende. Martin planerar att i första hand plugga japanska under vårterminen men fungerar det bra kanske han stannar ytterligare en termin.

Dom har båda lovat att skicka resebrev som våra bloggläsare kommer att få ta del av. Det blir säkert en hel del äventyr att berätta om. Vi har ju alla sett vad som kan hända "down under", (Crocodile Dundee, någon?).

Vi önskar Olivia och Martin lycka till och välkommen tillbaka!

Lennart

Summering av 2010 och Gott Nytt År!


Då var det dags att summera 2010. Det har varit ett bra bokår med många nya böcker, som har stimulerat läsintresset även om den svenska bokmarknaden sedan några år är inne i en strukturomvandling med många nya kanaler ut till kunderna. Det är ett hot mot de traditionella försäljningskanalerna men ger samtidigt en möjlighet som vi ska se till att utnyttja.

Vår bokhandel satsar på kompetenta medarbetare som kan sina böcker och är inriktade på att ge bästa möjliga service som motsvarar kundens behov och en fräsch och levande butik. Vi vill ge kunden något utöver det som erbjuds på stormarknader och gallerior. Därför satsar vi på en växande utåtriktad verksamhet med mycket bokprat både i och utanför butiken. Vi är mycket ute och pratar böcker, i skolor, hos föreningar, på företag, osv. Det gör att många föreningar och organisationer vill komma för ett bokprat hos oss i butiken, ofta efter stängning. Hör av dig till oss om du vill ha en aktivitet.

Vi anordnar dessutom författarträffar 3-4 gånger varje höst och vår, som vi kallar "Bokens Afton". Då kommer författare och andra kulturpersonligheter och berättar om sitt liv och sitt skrivande och vi bjuder sedan på något gott. Det brukar ofta bli upp till 150 personer vid dessa aktiviteter. Givetvis har vi minst ett 20-tal boksigneringar varje år.

Under hösten hade vi aktiviteter med Henrik Fexeus, Helena Henschen, Navid Modiri, Nisse Simonsson, Björn Ranelid, Mark Levengood, Katerina Janouch, Malin Persson-Giolito, Ann-Marie Skarp, Björn Hellberg, Jonas Moström, Nils Johan Tjärnlund, m fl.

Vi använder nätet och sociala media flitigt. Vi har våra webbkanaler bokiasundsvall.se och computerpress.se och vi finns på Facebook (sök på Bokia Sundsvall) och vi kommer även att finnas på Twitter. Vi har en sändlista per epost där intresserade får information om kommande aktiviteter. Skicka ett mejl till info@bokiasundsvall.se och skriv att du vill vara med på listan.

För våren 2011 finns ett antal Bokens Afton och signeringar inplanerade, så det kommer att bli en spännande vår! En annan aktivitet är givetvis stora BOKREAN med start 23 februari.

Våra vänner och kunder önskas ett Gott Nytt År!

BOKIA Sundsvall
Lennart och Ewa, Kenneth samt personal

söndag 19 december 2010

Döden på en blek häst


Suggestiv spänningsroman med övernaturliga inslag av Amanda Hellberg

När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.

Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?

Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?

Majas sensibilitet skruvas upp till det outhärdligas gräns när hon förnimmer en övernaturlig närvaro på elevhemmet. Är det de döda som söker Majas hjälp? Gengångare som vill avslöja gamla illgärningar, eller en oberäknelig mor som försöker nå sin dotter från andra sidan? Maja Grå rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion - och en gäckande mördare.

Amanda Hellberg fick Borås Tidnings debutantpris 2008 för spänningsromanen Styggelsen med motiveringen "För en skräckfylld roman av en ruggigt begåvad berättare som spöklikt skildrar övergrepp och förljugenhet i religionens namn."

onsdag 15 december 2010

Det fördolda av Hjort & Rosenfeldt


Den välkända manusförfattarduon Hans Rosenfeldt och Michael Hjort har nu skrivit sin första deckare. Intrigen börjar med ett samtal till polisen. En sextonårig pojke, Roger, är försvunnen, och hans mamma är orolig.

Polisen i Västerås rycker ut, efter ett par dagars schabbel då ärendet blivit liggande. Haraldsson - som egentligen borde vara hemma för att befrukta sin hustru - får ansvar för sökandet. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.

Psykologen Sebastian Bergman, profilerare och en av Sveriges främsta experter på seriemördare, befinner sig i Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin hustru och sin dotter i tsunamin har han dragit sig tillbaka från allt polisarbete. Han är känslomässigt avstängd, befinner sig lätt på dekis och har återfallit i ett tidigare sexmissbruk.

Men Rikskrim - som tagit över fallet - behöver hans hjälp. Sebastian Bergman finner sig för första gången på mycket länge indragen i en mordutredning. Han blir alltmer engagerad, och har dessutom sina högst personliga motiv för att vilja få tillgång till ett polisregister.

Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden.

Jag tycker att intrigen känns helt ok, även om det är poliserna och Sebastian Bergman som får mig att vilja läsa kommande böcker i den planerade serien. Jag ger boken 4 av 5 möjliga BOKIA-stjärnor.

Titta gärna på intervjun med författarna här nedan.

/Lennart

tisdag 7 december 2010

Boksignering Björn Hellberg

Björn Hellberg besöker oss torsdagen den 9/12 mellan kl 15 - 17.30 för signering av sin bok "Den flerfaldige mördaren".

Passa även på att handla Dina julklappar hos oss, vi hjälper gärna till med julklappstips.

Varmt välkommen!

torsdag 2 december 2010

Uppesittarkväll i bokhandeln

60 glada bokvänner samlades till en Uppesittarkväll den 1 december i bokhandeln efter stängning. Alla bänkade sig och lyssnade uppmärksamt på Lena Sjödins tips för läsning i julhelgen. Lena är ju en välkänd profil för oss som lyssnar på lokalradions "Lönnå i P4" där hon tipsar om böcker. Efteråt vankades varm glögg, pepparkakor och chokladgodis. Gott i vinterkylan.

Hon tipsade bl a om dessa böcker

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson
Minnen, Torgny Lindgren
Fjärilen i glaskupan, Jean-Dominique Bauby
Kokongen, Anette Kindahl
Den skamlösa nyfikenheten, Astrid Seeberger
Stundande natten, Carl-Henning Wijkmark
Igelkottens elegans, Muriel Barbary
Håpas du trifs bra i fengelset, Susanna Alakoski
Berättelse om Herr Roos och de övriga i Barbarotti-kvartetten: Människa utan hund, En helt annan historia, De ensamma, Håkan Nesser